Piața muncii este în continuă schimbare, iar o profesie anume a început să fie tot mai căutată și tot mai bine plătită în ultimii ani.
Deși mulți s-ar aștepta ca domeniul IT să fie, ca de obicei, profesia viitorului, nu este chiar așa.
Domeniul energiei a crescut enorm în ultima perioadă, iar viitorul sună foarte bine pentru specialiștii care activează ca ingineri energeticieni, în contextul tranziției către economia verde.
Cristian Gheorghiu, Senior Energy Consultant și cadru didactic la Universitatea Politehnica din București, spune că acest domeniu va crește simțitor în viitor, în contextul în care, spre exemplu, salariul mediu în domeniul energiei era de 2.500 de lei în 2016, iar anul trecut a ajuns la 5.000 de lei.
„Nu vreau să fiu rău la adresa colegilor de la Automatică, nu afirm că îi vom depăși ca cifră de afaceri, dar vom fi competitivi. Vom putea concura de la egal la egal la nivel de salarizare și de venituri. Rata de dezvoltare a tehnologiilor este exponențială, iar noi nu putem avea decât o rată liniară de transmitere a informațiilor în cadrul studiilor de licență și de masterat”, a declarat acesta, citat de wall-street.ro.
Specialistul mai spune că universitățile încearcă să țină pasul cu dezvoltarea tehnologică, dar este important și ca societatea să înțeleagă nevoia uriașă de ingineri energeticieni. Aceasta pentru că, în anii trecuți, cererea a fost destul de scăzută în raport cu nevoia, și nu doar la Energetică, ci în general la universitățile cu profil tehnic.
Vrem să dezvoltăm mii de megawați de proiecte de energie regenerabilă, a afirmat specialistul, dar e nevoie și de ingineri. „Am doar eu, în momentul de față, șase astfel de proiecte în curs de a obține finanțare. Pentru aceste șase proiecte vor fi necesar undeva în jur de 300 de ingineri pe tot ciclul de viață al proiectelor”, a dat Cristian Gheorghiu un exemplu.
Sursa foto: Shutterstock